Vajdaság
Van-e árvízveszély Vajdaságban?
Betűméret:             

A Duna vízállása emelkedik Újvidéknél, jelenleg 140 cm, de csütörtökre várhatóan eléri a 186 cm-t is, hívja fel a figyelmet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

A Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) szakemberei figyelemmel kísérik a helyzetet, és szerintük egyelőre biztonságban vannak a folyó partján élők, ugyanis a rendes árvízkészültséget 450 centiméternél kell bevezetni, a rendkívüli árvízvédelem határa pedig 700 cm.

Amikor júniusban kihirdették az árvízvédelmi határt, a Duna vízállása Újvidéknél valamivel 560 cm felett volt, akkor az újvidéki tisztistrand, a Strand és a part más részei pedig víz alá kerültek, de a folyó nem öntötte el az alacsonyan fekvő, védelemmel nem rendelkező területeket.

A vajdasági szakaszon is a Duna vízszintjének emelkedése várható. A jelenlegi vízállás Bezdánnál 159 cm, és várhatóan csütörtökön lépi át a rendes készültségi szintet (500 cm). Az előrejelzések szerint addigra a vízállás Apatinnál 592 cm, Palánkánál 320 cm lesz. A Száva vízszintje is emelkedni fog Szávaszentdemeternél, de nem éri el a rendes készültségi szintet.

Az Európa-szerte bekövetkezett áradások és a Vajdaság területén megemelkedett vízszint miatt vasárnap rendkívüli ülést tartott a rendkívüli helyzetek tartományi törzskara, amelyen a Vajdaság Vizei közvállalat jelentést készített a Duna vízszintjéről.

Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatójának jelentése szerint Vajdaság területén alacsony a Duna vízszintje, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

A tartományi kormány rendkívüli üléséről kiadott közlemény hozzáteszi, hogy van tervük az árvíz elleni védekezésre, megfelelő létszámmal és felszereléssel rendelkeznek, valamint bármikor készek fellépni árvízveszély esetén.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja tanévnyitó ünnepségét és a diplomák átadását tartották ma Zentán. Az eseményet részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is. A tanárokat, hallgatókat és vendégeket üdvözölve Juhász hangsúlyozta a mezőgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:38 ]
Nem kell attól tartani, hogy árvíz lesz Vajdaságban és Újvidéken, hangzott el ma a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi központi raktárjában, ahova ellátogattak a városi és tartományi illetékesek. Amint azt Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatója elmondta: napi szinten követik a helyzet...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 17:42 ]
A Vajdaság Vizei közvállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a terepen a helyzet alakulását és megtesz minden hatáskörébe tartozó intézkedést, amelyet a jelenlegi vízállás megkövetel Vajdaság területén. „Minden vízgazdálkodási közvállalatot arra lett utasítva, hogy kísérje figyelemmel a hatáskörébe tartozó...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 20:49 ]
Beolvasás folyamatban