Vajdaság
Apatinnál rendkívüli, Újvidéknél rendes az árvízvédelmi készültség: Nem kell a dunai árvíztől tartani
Betűméret:             

Nem kell attól tartani, hogy árvíz lesz Vajdaságban és Újvidéken, hangzott el ma a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi központi raktárjában, ahova ellátogattak a városi és tartományi illetékesek.

Amint azt Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatója elmondta: napi szinten követik a helyzet alakulását a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel egyeztetve, a helyi adatok pedig megegyeznek azokkal, melyeket a Duna felső szakaszát érintő országokból kapnak.

„Attól függetlenül, hogy milyen képek érkeznek az európai országokból, mi jelenleg biztonságban vagyunk. Legutóbb 2013-ban volt magas a vízállás, amely akkor is Magyarországról érkezett hozzánk, most pedig fél méterrel alacsonyabb a vízállás, mint akkor. 2013-ban Újvidéknél 700 centiméter körül mozgott a vízszint. A rendes árvízvédelem a város felőli oldalon 500 cm-nél, a szerémségi oldalon pedig 450 cm-nél kezdődik, míg a rendkívüli készültség 600 cm-nél, de a védőgát csúcsa 900 cm felett van, tehát ha megismétlődik a 2013-as helyzet, még akkor is két méterünk van ahhoz, hogy ne kerüljünk veszélybe. Ha a rendkívül magas hőmérséklet miatt nem olvad el az Ausztriában hullott hó, akkor nem áll fenn nagyobb árvíz veszélye sem”, hangsúlyozta Kružević.

Mint hozzátette, a Tiszán és a Száván nem számítanak a vízszint emelkedésére, Apatinnál és Bezdánnál rendkívüli árvízvédelmi készültség várható, míg az előrejelzések szerint Újvidéknél és Zalánkeménnél (Slankamen) a vízállás a rendes árvízvédelmi zónában marad.

Milan Đurić, Újvidék polgármestere megállapította, hogy városi szinten is folyamatosan követik a helyzetet, ellenőrzik és védik a kritikus pontokat, és nem kell azoktól az apokaliptikus forgatókönyvektől tartani, amelyek más országokban bekövetkeztek.

„Mint hallottuk, Újvidék a rendes árvízivédelem kategóriájába tartozik, itt pedig láttunk a mobil védőfelszereléseket, amelyeket szükség esetén be tudnak vetni. Valamennyi közvállalat készenlétben áll. Tisztítják az aknákat, karbantartják a csapadékelvezető csatornákat, a szerémségi oldalon pedig tisztítják az áradó patakokat Bakolcnál (Bukovac), Péterváradnál és Kamancnál. Idén 215 millió dinárt különítettünk el erre a munkára, ami több, mint tavaly. A legfontosabb, hogy az illetékesek folyamatosan készenlétben állnak és szükség esetén cselekednek is”, tette hozzá Milan Đurić polgármester.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja tanévnyitó ünnepségét és a diplomák átadását tartották ma Zentán. Az eseményet részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is. A tanárokat, hallgatókat és vendégeket üdvözölve Juhász hangsúlyozta a mezőgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:38 ]
A Vajdaság Vizei közvállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a terepen a helyzet alakulását és megtesz minden hatáskörébe tartozó intézkedést, amelyet a jelenlegi vízállás megkövetel Vajdaság területén. „Minden vízgazdálkodási közvállalatot arra lett utasítva, hogy kísérje figyelemmel a hatáskörébe tartozó...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 20:49 ]
Vajdaság idei költségvetése a köztársaság költségvetésének mintegy öt százalékát teszi ki. Bár minden hét százalék alatti összeg alkotmányellenesnek minősül, sem a vajdasági hatóságok, sem az Alkotmánybíróság nem emelt szót a döntés ellen. Minden alkotmányos és jogi normát megsértettek. Az alkotmányban az...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban