Vajdaság
MNT: Egyszeri támogatást kapnak a középiskolai tanulmányaikat magyarul megkezdő diákok
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács ülése előtt két nappal a székházban sajtótájékoztatót tartottak, melyen Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette a pénteki, 14. rendes ülésen megvitatásra váró napirendi pontokat.

Az ülés összesen 119 napirendi pontból áll – nyilatkozta az újságíróknak Fremond Árpád elnök, és kiemelte, hogy különösen fontos napirendi pontja az ülésnek az MNT középiskolai ösztöndíjprogramjának elindítása lesz.

Az ösztöndíjprogramról szólva elmondta, hogy, az a terv, hogy a diákok, akik anyanyelvükön kezdték meg középiskolai tanulmányaikat, egyszeri támogatásban részesüljenek, még ebben a félévben. Terveink szerint október közepétől november közepéig pályázhatnak majd a fiatalok, az összeget pedig még karácsony előtt megkapják a családok.

Az egyszeri támogatás összege most első alkalommal 5.000 dinár lesz.

Továbbá, napirenden lesz az oktatási és művelődési intézmények pénzügyi és munkatervének elfogadása, a Magyar Szó megbízott főszerkesztőjének, valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. megbízott igazgatójának és főszerkesztőjének a megválasztása, valamint a kislétszámú magyar tannyelvű tagozatok megnyitásának és működésének támogatása.

„Minden egyes osztályért küzdenünk kell, minden egyes gyermekért harcolnunk kell, hiszen ez nem csak a családokról és a gyermekekről szól, hanem mindazon pedagógusról és oktatási intézményről is, amelyekben az oktatás folyik. Ha egy osztály megszűnik, az magával viszi alsó osztályokban a tanító, középiskolák esetében több tanárnak is a százalékát, illetve a munkalehetőségét is.”

Fremond Árpád elmondta, hogy a testület nagyon fontosnak tartja továbbá, hogy a középiskolai osztályfőnökök, iskolaigazgatók felhívják a negyedikesek figyelmét, hogy most, a tanév elején, tehát szeptember 25-én ismét sor kerül az Edu-Expóra.

„A rendezvényt az MTTK-val közösen szervezzük. Nagyon fontos, hogy a döntés előtt álló középiskolásokat megpróbáljuk rávenni arra, hogy itthon tanuljanak, és prezentáljuk számukra, milyen lehetőségek, milyen ösztöndíjak vannak” - mondta

Suli-Expo oktatási kiállításról is szó esett a sajtótájékoztatón, amely szeptember 26-án kerül megrendezésre, és az MNT saját kezdeményezése. Erre az általános iskolák nyolcadik osztályos diákjait várják, hogy a középiskolák bemutathassák nekik a továbbtanulási lehetőségeket – tette hozzá az MNT elnöke.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Az újvidéki városi környezetvédelmi igazgatóság közölte azoknak a nyerteseknek a nevét, akik a legtöbb műanyag palack újrahasznosítását segítették elő azzal, hogy elvitték azokat a visszaváltó automatákhoz. Újvidéken a város több pontján helyeztek ki visszaváltó automatákat: a Belgrád rakparton, a Szabadság...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:49 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja tanévnyitó ünnepségét és a diplomák átadását tartották ma Zentán. Az eseményet részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is. A tanárokat, hallgatókat és vendégeket üdvözölve Juhász hangsúlyozta a mezőgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:38 ]
Nem kell attól tartani, hogy árvíz lesz Vajdaságban és Újvidéken, hangzott el ma a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi központi raktárjában, ahova ellátogattak a városi és tartományi illetékesek. Amint azt Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatója elmondta: napi szinten követik a helyzet...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 17:42 ]
Beolvasás folyamatban