Vajdaság
Vajdaságban bevezetik a rendes és a rendkívüli árvízvédelmi készültséget is
Betűméret:             

Ma, szeptember 19-én kihirdetik a rendes árvízvédelmi készültséget a Duna északi szakaszán, Bezdánnál és Apatinnál, pénteken pedig a folyó további szakaszain is, egészen Zalánkeménig (Slankamen), közölte a tartományi kormány.

Ez azon a találkozón hangzott el, ahol Vladimir Galić tartományi vízügyi titkár és Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei igazgatója beszélt a Duna menti települések képviselőivel a jelenlegi helyzetről és a folyó vízszintjének emelkedéséről, „tekintettel arra, hogy mekkora az árvíz az európai országokban”.

„Úgy gondoljuk, hogy (a Duna) el fogja érni a rendkívüli árvízvédelmi szintet, de rajtunk múlik, hogy készen állunk-e”, mondta Galić.

Az ülésen elhangzott, hogy a Duna szintje egy méterrel emelkedett meg Bezdánnál és Apatinnál a keddi helyzethez képest, Újvidéken pedig 70 centiméterrel, de további 2,5-3 méteres emelkedés várható, „amellyel eléri a rendkívüli árvízvédelmi szintet”.

Kružević szerint számos olyan település van a töltés túloldalán, amely veszélyben lesz a rendes árvízvédelmi készültség idején is, mert ezek a települések védelem nélküli területen, árterületen épültek. Rámutatott arra is, hogy a hatóságok kötelesek segítséget nyújtani.

Hozzátette: a vízszint tetőzése szeptember 24-e és 26-a között várható, de fél méterrel alacsonyabb lesz, mint 2013-ban.

Elmondta azt is, hogy Szerbia nincs olyan mértékű veszélyben, mint azok az európai országok, ahol jelenleg hatalmas gondokat okoz az árvíz, szerinte ugyanis akkor lesz okunk az aggodalomra, ha Ausztriában elolvad a hó, és az egybeesik a jelenlegi árhullámmal.

A megbeszélésen az illetékesek tájékoztatták a helyi önkormányzatok képviselőit, hogyan kell eljárniuk akkor, ha az árvíz eléri a településüket, majd megegyeztek abban, hogy naponta egyeztetnek annak érdekében, hogy figyelemmel kísérjék a helyzetet.

Az ülésen Újvidék, Zombor, Apatin, Hódság, Bács, Palánka, Petrőc, Belcsény, Karlóca, Titel, Inđija, Nagybecskerek, Ópazova, Pancsova és Kevevára képviselői voltak jelen.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki városi környezetvédelmi igazgatóság közölte azoknak a nyerteseknek a nevét, akik a legtöbb műanyag palack újrahasznosítását segítették elő azzal, hogy elvitték azokat a visszaváltó automatákhoz. Újvidéken a város több pontján helyeztek ki visszaváltó automatákat: a Belgrád rakparton, a Szabadság...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:49 ]
A Magyar Nemzeti Tanács ülése előtt két nappal a székházban sajtótájékoztatót tartottak, melyen Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette a pénteki, 14. rendes ülésen megvitatásra váró napirendi pontokat. Az ülés összesen 119 napirendi pontból áll – nyilatkozta az újságíróknak Fremond Árpád...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:35 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja tanévnyitó ünnepségét és a diplomák átadását tartották ma Zentán. Az eseményet részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is. A tanárokat, hallgatókat és vendégeket üdvözölve Juhász hangsúlyozta a mezőgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban