Vajdaság
Magyarkanizsa: Gépkocsi helyett válasszuk a kerékpárt és az egészséget! 
Betűméret:             

Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, mely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. A Gyógyfürdő sportcsarnokában idén is megszervezték a hagyományos rendezvény, amellyel a magyarkanizsai önkormányzat a környezetvédelmet és a gépkocsihasználat visszaszorítását hirdeti. Közlekedésbiztonsági előadás hangzott el, majd a Vöröskereszt aktivistái tartottak elsősegélynyújtási bemutatót.

A rendezvényen részt vettek a község óvodásai, általános és középiskolás diákjai, akik között, valamint tanáraik és az iskolai alkalmazottak között 19 kerékpárt sorsoltak ki.

- Én nem tartom jó dolognak azt, ha valamit tiltunk, inkább mutassunk jó példát a gyerekeknek - nyilatkozta a rendezvényen a sajtónak Újvári Zsombor, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke. - Az, hogy kisorsolunk 19 kerékpárt, az talán arra ösztönözi majd a gyerekeket, hogy a jövőben a bringás-életmód mellett döntsenek. Én is kerékpárral jöttem most is, mert a kocsim egy hete már szervízben van, de amúgy is a gyaloglás és kerékpározás híve vagyok. Ez visszazökkent abba az időbe, amikor még egy lassabb életmód szerint éltünk, s volt időnk útközben gondolkodni. Autóba ülve felgyorsulnak az események, mert pillanatok alatt a kívánt helyszínre érünk - fogalmazott Újvári Zsombor.

Zoran Tomin, a Községi tanács környezetvédelemmel megbízott tagja szerint a rendezvény legfőbb üzenete, hogy sokat kell mozognunk, mert a mai ember nagyon keveset mozog, ezért amikor csak tehetjük, hagyjuk otthon a gépkocsit, s sétáljunk vagy kerékpározzunk.

A szerbiai városok és községek az Európai mobilitás hetének akcióiban való részvételükkel tulajdonképpen az európai állásfoglaláshoz csatlakoznak és kifejezik egyetértésüket a fenntartható közlekedés céljai kapcsán.

Az Európai Mobiltás Hete rendezvény azon alternatív közlekedési módok promóciójáról szól, melyek nem használnak fosszilis üzemanyagot. Az Európai Mobilitás Hetének célja, hogy rendezvényekkel elérje a személyautók használatának csökkenését és a tömegközlekedés feltételeinek javulását, hogy szorgalmazza a kerékpáros, illetve a gyalogos közlekedés elterjedését.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mindenki tiszta környezetben, rendezett településen szeretne élni, s igyekeznek is a falvak, városok vezetői tenni is ezért. Horgos mindig rendezett településnek számított, viszont a migrációs válság e tekintetben is komoly gondokat okozott. Az illegális táborok felszámolása után is az volt az egyik első lépés, hogy a...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 15:08 ]
Zoran Puzović, a Srbijavoz közlekedési és kereskedelmi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nyári idényben több mint 85 ezer utas vette igénybe az Újvidék-Belgrád-Bar vasútvonalat. Mint hozzátette, jövőre tervezik egy régi-új járat létesítését Bar és Szabadka között, ami évekkel ezelőtt már...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 11:44 ]
Ma, szeptember 19-én kihirdetik a rendes árvízvédelmi készültséget a Duna északi szakaszán, Bezdánnál és Apatinnál, pénteken pedig a folyó további szakaszain is, egészen Zalánkeménig (Slankamen), közölte a tartományi kormány. Ez azon a találkozón hangzott el, ahol Vladimir Galić tartományi vízügyi titkár és Srđan...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 9:55 ]
Beolvasás folyamatban