Vajdaság
Zentán megtartották a Suliexpót: Továbbtanulási lehetőségek a nyolcadikosok számára
Betűméret:             

Az idén második alkalommal megrendezett oktatási kiállításon mintegy 1100 diák vett részt Vajdaság minden szegletéből, hogy a tanulók megismerkedhessenek továbbtanulási lehetőségeikkel.

A csütörtöki rendezvényen 1200 tanuló és kísérő tanár 30 olyan középiskola kínálatáról szerezhetett információkat, ahol magyar nyelven is továbbtanulhatnak az általános iskolák végzős diákjai.

A rendezvényre többek között Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is ellátogatott, aki az újságíróknak elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt feladatként tekint a továbbtanulás támogatására, így az idei évtől minden magyar nyelven tanuló, elsős középiskolást 5000 dináros egyszeri támogatásban részesít.

Az MNT elnöke egyben abbeli örömének is hangot adott, hogy az idén meg tudták szervezni ezt a rendezvényt és a jelenlévő diákok, a szülők, a tanárok és mindenki figyelmét fel tudták hívni arra, hogy mennyire fontos időszak előtt állnak a gyermekek és rámutatott, hogy az oktatási minisztériummal és a tartományi oktatási titkársággal együttműködve a Magyar Nemzeti Tanács mindent meg tud tenni annak érdekében, hogy magyar nyelven minél több szak meg tud nyílni, ahogyan az az elmúlt időszakban is történt.

- Arra próbáljuk meg felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy mennyire fontos a továbbtanulás, illetve az anyanyelven való továbbtanulás is – mondta az MNT elnöke.

Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke a zentai rendezvény fontosságát ecsetelve kiemelte, hogy a diákok láthatják, különösebb megerőltetés nélkül, határon való órákon keresztül tartó várakozás nélkül is kitűnő iskolákba tudnak beiratkozni.

Jerasz Anikó, oktatási államtitkár szerint a rendezvény egy iránytűt ad a diákok kezébe, amellyel 30 kiállítóhelyet tudnak bejárni és gyakorlatilag teljes középiskolai hálózatot tudták ma a diákok egy helyen látni és megismerni.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zentán felújítják a Karjadi utat - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 19:35 ]
Hétfőn kezdődött meg az Újvidék--Szabadka-gyorsvasút tesztelése, kedden pedig elindult az első járat, 50 kilométeres óránkénti sebességgel. „A tesztelés október 10-ig tart. Reméljük, november végére, vagyis év végéig megnyitjuk ezt a szakaszt a forgalom előtt”, nyilatkozta az RTS-nek Jelena Tanasković, a Szerbiai...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 16:25 ]
Ma megkezdődött az első többszintes kerékpárparkoló építése Újvidéken, az Újvidéki Tudományos és Technológiai Park (NTP NS) kezdeményezésére, de a projektet Újvidék város és a Parking servis közvállalat is támogatta. A többszintes kerékpárparkoló az újvidéki Tarcall-hegyi (Fruškogorska) utcában lesz, az NTP NS...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 15:13 ]
Az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében természetalapú megoldásokat vezetnek be és nyilvános tereket tesznek zöldebbé egy uniós támogatással induló projekt részeként Csongrádon, Szentesen, valamint két vajdasági településen, Topolyán és Kishegyesen – tájékoztatta a csongrádi önkormányzat az...
2024. SZEPTEMBER 26.
[ 8:30 ]
Beolvasás folyamatban