Vajdaság
Vučić: Két év múlva a Belgrád-Budapest távot 2 óra 40 perc alatt tehetjük meg
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma azt mondta, hogy az Újvidék és Szabadka közötti gyorsvasút megépítése egész Szerbia számára nagy dolog, és elvárásai szerint Magyarország két éven belül megépíti a vasút rá eső részét, amikor Belgrádból Budapestre 2 óra 40 perc alatt juthatunk el.

Vučić a Belgrádból Szabadkára tartó próbaút során elmondta: miután kiépül az összeköttetés Budapesttel, arra számít, hogy tovább épül a vasút Nišen keresztül Szalonikibe, valamint még tovább, Isztambul felé, de ehhez pénzt kell biztosítani.

„Ennek a vasútnak a megépítésével minden megváltozik. A budapesti összeköttetéssel arra számítunk, hogy növekedni fog a turisták száma”, mondta Vučić.

A vasút építéséről szólva az államfő elmondta, hogy mindenben követték a legmagasabb szabványokat, a vasutat úgy építették meg, hogy menet közben nem lesz nagy zaj, illetve a vasútállomások is jól felszereltek.

November 24-én megnyitjuk az Újvidék-Szabadka-gyorsvasutat

Vučić bejelentette, hogy november 24-én megnyitják az Újvidék és Szabadka közötti gyorsvasút újonnan megépített szakaszát.

A vasútnak a Deutsche Bahn (Német Vasút) különvonatával végzett tesztelése során Vučić elmondta, hogy a vasútvonal megnyitása után mindössze 1 óra 10 percet vesz majd igénybe az út Belgrádtól Szabadkáig.

„Megállapodtunk a magyarokkal, hogy a vonat ne álljon meg a határon, hanem mindkét vámos legyen ott Belgrádban és Budapesten. Ez a mi kétoldalú megállapodásunk a magyarokkal, amit az európaiak el is fogadtak. Nem lesz várakozás, átsuhanunk a határon, és ennyi”, magyarázta mondta a szerb elnök.

Vučić szerint az úgynevezett zöld folyosók az EU-val és a magyarokkal – amennyiben ezeket jóváhagyják – ösztönzőleg hatnak Szerbia és Magyarország további együttműködésére.

Addig nem nyitják meg a szabadkai pályaudvart, amíg a feliratok nem lesznek magyar nyelvűek is

Vučić Szabadkán elmondta azt is, hogy addig nem nyitják meg a vasútállomás épületét, amíg nem helyezik ki a magyar nyelvű feliratok is.

Az államfő észrevette, hogy az állomáson csak szerb és angol nyelvű feliratok vannak, de hangsúlyozta, hogy előbb szerbül és magyarul kell mindent kiírni, csak utána jöhetnek az angol nyelvű feliratok.

Vučić a sorkatonai szolgálatról: Célunk, hogy a magyarok Szerbiában maradjanak, beszélek Pásztorral

Vučić köztársasági elnök ma kommentálta Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kijelentését, aki azt mondta, hogy ellenzi a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, mert az a magyarság elvándorlásához fog vezetni, de az államfő szerint a cél az, hogy a magyarság maradjon és itt éljen Szerbiában, és az első adandó alkalommal beszélgetésre hívja majd Pásztort.

„Az a célunk, hogy a magyarok itt, Szerbiában éljenek, minket viszont az ország védelmére való felkészülés alapelve vezérel, ahogy a világ minden más országát is”, mutatott rá Vučić Szabadkán, ahol megtekintette a vasútállomás épületének befejező munkálatait.

Kiemelte, hogy a legfájdalommentesebb megoldásokat a közös megegyezéssel tudják megtalálni.

Az elnök hozzátette: a Pásztor Istvánnal való barátsága építette hazánkat és a Magyarországgal való kapcsolatokat az elmúlt 12 évben, valamint hogy a Pásztor Bálinttal való kapcsolat továbbra is a két ország közötti jó viszonyt építi majd.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Díszconnector (*.*.234.55)
2024. OKTÓBER 4. [ 9:16 ]

Ha el is hisszük, az elsővonalas haladók „benézték”, a legnagyobb (történelmi) testvériség elleni (valódi ős zsiger mindenkori jogos megnyilvánulást), ugye, akkor is ez így igen bénának sikerült. Ha meg megrendezett, -jó poén&képmutatást (így nagyon hülyének nézett) közönségnek szánták (elsősorban azoknak, akik távol vannak a káderkotlától, és igencsak megnézik van-e egy pici hús az odadobott csonton), akkor ez pocsék előadás! Csak remélni tudjuk, ezt a darabot nem érdekvédelemnek hívták, a szereplők & rendezők,…nem sok szavazatot kaptak (kapnak) a vajdasági magyaroktól!


Alfonz (*.*.87.6)
2024. OKTÓBER 4. [ 7:18 ]

"Addig nem nyitják meg a szabadkai pályaudvart, amíg a feliratok nem lesznek magyar nyelvűek is." De jó lenne, ha addig nem nyitnák meg , amíg a Tisza mentén visszaállítják a ciril betűsre cserélt útjelző táblákat kétnyelvűre. Zenta kimenetelén pl. Adán a körforgalom stb. tiszta ciril beű. Volna itt még tenni valóa kétnyelvűség terén, amit Vucic nem lát és nem is akar észrevenni.


Kőműves Zoltán (*.*.174.64)
2024. OKTÓBER 3. [ 21:31 ]

Hiszi a pici, hogy csupán protokolláris mulasztás folytán nem kapott meghívót a koalíciós magyar párt elnöke az eseményre. A VMSz viszont magyarázattal tartozik szavazóinak, miért húnyt szemet afölött, hogy a felújított vasútállomásokon nincs magyar nyelvű felirat a tájékoztató táblákon.


1956-ra emlékeztek Horgoson  - illusztráció
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
A muzslyai Rémusz hagyományápolók egyesülete immár huszadik alkalommal szervezte meg a Pásztornapot, amelynek az a célja, hogy megemlékezzenek a régi jószágtartók és -terelők tevékenységéről, hogy a fiataloknak legalább egy kis ízelítőt adjanak abból a régi világból, hogy tudják, kik voltak egykoron a kondások,...
2024. OKTÓBER 19.
[ 18:46 ]
A szabadkai felső bíróság közölte, hogy 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el annak a 14 éves kiskorú fiúnak az esetében, aki tegnap megsebesítette osztálytársnőjét a helyi Széchenyi István Általános Iskolában. A fiatalkorúak bírája úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény szerint indokolt az előzetes...
2024. OKTÓBER 19.
[ 9:53 ]
A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában pénteken egy nyolcadikos diák megkéselte osztálytársnőjét számítástechnika órán. Legfrissebb információk szerint a késelésben megsérült kislány fizikailag jól van, szakszerű ellátásban részesül. "Az iskola az oktatási minisztérium utasításának megfelelően a...
2024. OKTÓBER 18.
[ 17:14 ]
Beolvasás folyamatban