Vajdaság
Kövér László Szabadkán: A legfontosabb feladat a vajdasági magyar közösség, különösen a fiatalok megtartása
Betűméret:             

Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, akit elsőként Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség székházában láttak vendégül kedden este. Kövér László hivatalos látogatása keretében holnap tárgyalásokat folytat majd Belgrádban is az állami vezetőkkel.

A szabadkai találkozót követően dr. Pásztor Bálint és Kövér László nyilatkoztak a sajtónak.

„Mindenekelőtt megemlékeztünk arról, hogy harminc éve indult útjára a VMSZ, és megemlékeztünk Pásztor István elnök úrról is, akinek óriási szerepe volt abban, hogy ma a szerb-magyar kapcsolatok ilyen jók amilyenek, és ennek köszönhetően a VMSZ is olyan lehetőségekkel rendelkezik a magyar nemzeti érdekérvényesítésben is Szerbián belül, amire azért nemcsak, hogy korábban Szerbiában nem volt példa, hanem, ha körülnézünk a szomszédainkban, akkor egyelőre ez egy mintaként szolgáló modell. Pásztor Bálint tájékoztatott arról, hogy milyen kormányzati szerepeket vállaltak, milyen megfontolásból, illetve hogy milyen problémákkal szembesül majd az előttünk álló időszakban a vajdasági magyar közösség. Itt ki kell emelni természetesen azt a problémát, ami nem most keletkezett és nem is holnap fog elmúlni - megtartani a magyar közösség különösen fiatal nemzedékét itt a szülőföldjén”, mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László az egyik legfontosabb feladatnak a vajdasági magyar közösség, különösen a fiatalok megtartását nevezte. A szülőföldön történő boldoguláshoz véleménye szerint Magyarországnak további erőfeszítéseket kell tennie számos területen, így a gazdaságban is. Hozzátette, a számokból úgy tűnik, hogy Szerbia korábban soha nem látott lehetőségek előtt áll, így erre is támaszkodhatnak a magyar közösség tagjai.

„Ha minden jól megy, akkor Szerbia önerőből is tud tenni azért, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül minden szerbiai állampolgár megtalálja a boldogulását itt Szerbiában. Ehhez pedig nagyon fontos a jószomszédi kapcsolat” - nyilatkozta Kövér László a VMSZ székházában megtartott megbeszélés után.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy holnap Belgrádban folytatja szerbiai látogatását, a nap folyamán esedékes találkozókra kitérve pedig elmondta, hogy Ana Brnabić szerb házelnökkel, majd Miloš Vučević miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel is találkozik majd, illetve a VMSZ köztársasági parlamenti frakciójával.

„Fel fogom kínálni azt a lehetőséget az idő rövidségére is tekintettel, hogy fogalmazzák meg azokat a kérdéseket, amelyeket én tudok közvetíteni Magyarország felé. Nem a magyar kormányra gondolok elsősorban, hiszen a magyar és a szerb kormány között már rendszeresek a közös kormányülések, hanem a parlamenti képviselőinknek mit tudok hazavinni a tekintetben, hogy miként tudnánk mi személyesen is támogatást nyújtani ahhoz az együttműködéshez és ezen keresztül Szerbia európai uniós integrációjához, ami ebben a pillanatban itt a legfontosabb kérdés, és miután Magyarország éppen az Európai Tanács soros elnöki posztját tölti be, talán van ennek jelentősége”.

"A vajdasági magyarság számára a Magyar Országgyűlés szerepe éppen olyan jelentős, mint a magyar kormány szerepe” - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint.

A találkozót összegezve Pásztor Bálint emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés elnöke régi támogatója a vajdasági magyar közösségnek.

„Fontos, hogy ne csak a kormányzattal legyen jó és folyamatos kapcsolatunk, hanem a Magyar Országgyűléssel is, és azt sem szabad elfeledni, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának a képében a Magyar Állandó Értekezleten kívül van még a magyar nemzetpolitikának egy nagyon-nagyon jelentős eszköze, amely az elmúlt években olyan ügyeket is megtárgyalt és olyan döntéseket is előkészített, amelyekből később törvény lett, és konkrétan a határon túli nemzetrészek jogai érvényesítése szempontjából fontos előrelépést hoztak. Akár említhetném a két ország közötti különböző egyezményeknek a becikkelyezését, ratifikálását is, hiszen ez is az országgyűlésnek, illetve a szerbiai parlamentnek a feladata. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a magyar közösség Vajdaságban, Szerbiában, a szülőföldjén tudjon boldogulni. Minden, amit teszünk, akár a Vajdasági Magyar Szövetség, akár a Magyar Nemzeti Tanács leggyakrabban Magyarország Kormányának és országgyűlésének a támogatásával, azt a célt szolgálja, hogy magyarként lehessen a szülőföldön boldogulni” - zárta szavait a sajtótájékoztató végén dr. Pásztor Bálint.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három kislány, 7, 9 és 10 évesek sérültek meg abban a közlekedési balesetben, amely tegnap történt Petrőc bejáratánál, s amelyben a gyermekek 38 édesanyja az orvosok minden igyekezete ellenére elhunyt a Vajdasági Klinikai Központban. A gyerekek apja súlyosan megsérült, állapota stabil, de életveszélyes. A kislányok...
2024. OKTÓBER 7.
[ 20:23 ]
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc nemzeti identitásunk egyik alapkövének tekinthető - emelte ki Szatmári Adrián, Topolya polgármestere a Nyugati temetőben a megemlékezés alkalmával. Topolyához több történelmi esemény is kapcsolódik, ami ebben a térségben történt, és fontos az őseink szempontjából, akik...
2024. OKTÓBER 6.
[ 20:02 ]
Kishegyesen az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc délvidéki utolsó győztes csatájának emlékművénél tartottak megemlékezést az aradi vértanúk emléknapján. Koszorúzással emlékeztek meg Kishegyesen is az aradi vértanúkról. A helyiek a Nyugati temetőben, a Hegyesi csata emlékműnél rótták le tiszteletüket...
2024. OKTÓBER 6.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban