Vajdaság
Kétnapos regionális környezetvédelmi konferenciát tartanak Újvidéken
Betűméret:             

A Szerb Büntetőjogi Elméleti és Gyakorlati Egyesület szervezésében ma kezdődött meg a tartományi képviselőházban A környezetvédelem jogi aspektusai – két év után elnevezésű kétnapos regionális konferencia az újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara, a Vajdasági Ügyvédi Kamara, és a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának közreműködésével.

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke nyitotta meg a konferenciát, és örömét fejezte ki, hogy a vajdasági képviselőház ismét otthont ad ennek a rendkívül fontos szakmai találkozónak. Kiemelte, hogy a környezetvédelem aktuális helyzetének javítására van szükség számos területen.

"Két kulcsfontosságú szempont van. Az első, hogy az emberiség évente hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki a légkörbe, és ez a tendencia fokozódik. A második szempont, hogy az lenne az ideális, ha törekednénk ezeknek a károsanyag-kibocsátásoknak a csökkentésére" – mutatott rá Juhász Bálint.

"Az ökológiai (környezeti) bűnözést gyakran kicsinyes szabálytalanságnak, nem pedig a jövőnk elleni súlyos bűncselekménynek tekintik. Az ökológiai bűncselekmények puszta bevezetése a büntetőjogba nem jelent garanciát a megfelelő büntetőjogi védelemre. A kulcsszavak a megelőzés és a szankcionálás” – hangsúlyozta Juhász Bálint, majd hozzátette, hogy a környezetvédelem nem csak helyi vagy országos érdek, hanem globális kihívás, amely közös figyelmet és cselekvést igényel.

A vajdasági képviselőház elnöke emlékeztetett azokra a szabályozásokra és programokra, amelyekkel a tartományi közigazgatás évek óta erőfeszítéseket tesz a környezetvédelem területén. Ilyen például a tartományi képviselőház határozata a 2016-2025 közötti időszakra vonatkozó környezetvédelmi programról, vagy a 2013 óta megvalósuló Tisztább és zöldebb iskolákért elnevezésű program.

"Ez a jogi tanácskozás kiváló alkalom arra, hogy meghallgathassuk a szakértőket, akik megosztják tudásukat és gyakorlatukat. Fontos, hogy jogi szabályozás összhangban legyen a modern kihívásokkal, és megóvjuk a természeti erőforrásokat a jövő generációi számára” – nyilatkozta Juhász Bálint.

A megnyitón részt vett: prof. dr. Stanko Bejatović egyetemi tanár, a Szerb Büntetőjogi Elméleti és Gyakorlati Egyesület elnöke, prof. dr. Tatjana Bugarski, az újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának dékánja, Vladimir Beljanski, a Vajdasági Ügyvédi Kamara elnöke, Sandra Dokić a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának államtitkára, Bojana Šćepanović a Szerb Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának államtitkára, Nenad Vujić az Igazságügyi Akadémia igazgatója és prof. dr. Milan Škulić, a Szerbiai Alkotmánybíróság bírája és a belgrádi Egyetem Jogtudományi Karának professzora, írja a tartományi képviselőház sajtószolgálata által megküldött közleményben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban