Vajdaság
Négynapos programsorozattal ünnepli a község napját Magyarkanizsa 
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község napjává.

Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja sajtótájékoztatón ismertette a programot. Az ünnep keretében a nyilvános elismerések átadására, színvonalas művelődési és közösségi programokra kerül sor.

CSÜTÖRTÖK

Három éve indították útjára a helytörténeti sétákat a diákok számára, amelyek célja a város épített és szellemi örökségének bemutatása a fiatalok számára. Akik a nyolcadikos, magyar és szerb anyanyelvű diákokkal idén sétát tesznek: Kávai Szabolcs és Győri Viktor történelemtanárok-helytörténészek. A Zmaj-iskolába járó nyolcadik osztályosok az iskolaépületről, a Nagytemplomról hallanak majd, és elsétálnak a Halász-térre is. A szerb tannyelvű osztály tanulói a Népkertet és a városközpont járják be. Az Ady iskola nyolcadikosai a saját iskolaépületükről értekeznek majd, elsétálnak a vasútállomáshoz, a Kistemplomhoz.

PÉNTEK

50 éves a judo sport Magyarkanizsán. Az alkalmi ünnepséget pénteken 17 órától tartják meg a városházán a Partizan K.O.T Judo Klub szervezésében. A rendezvényen a történeti visszatekintés mellett az ágazati szövetségek, valamint a klub támogatói és együttműködő partnerei elismeréseket vehetnek át. Az elmúlt fél évszázad legsikeresebb sportolói is kitüntetésben részesülnek.

Civil társadalom Ókanizsán a két világháború között címmel tart előadást Domonkos Ádám pénteken 18 órakor a József Attila Könyvtárban. Az előadás során a hallgatóság bepillantást nyerhet Magyarkanizsa két világháború közötti civil életének történetébe, különös tekintettel a hatalom és az egyesületek harmincas évekbeli viszonyára. A vizsgálódás tárgya tágabb kontextusban kerül bemutatásra. A város és más Tisza menti települések korabeli civil társadalmát is összevetik egymással.

SZOMBAT

Szombaton délelőtt 10 órától kerül sor a XV. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékversenyre a Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnokában a Potisje Birkózó Egyesület szervezésében. Az emlékverseny öt küzdőtéren, a jelenleg érvényben lévő, a Nemzetközi Szövetség (UWW) és a Szerbiai Szövetség által kötöttfogásban alkalmazott szabályok szerint zajlik. A szervezők több mint tizenöt országból mintegy 400 versenyzőt várnak. A versenyző korosztályok: U10, U13, U15 és U17 a fiúknál és U11, U13, U17 a lányok mezőnyében. Az első három helyezett éremben részesül, a kiemelt versenyzők külön díjat, kupát kapnak. A verseny elnöke Rekecki Rudolf lesz.

A község napja alkalmából meghirdetett irodalmi és fotópályázat eredményhirdetését 16 órától tartják meg a József Attila Könyvtárban. A könyvtár pályázatának címe Utak és kutak volt. Mindkét pályázatra Magyarkanizsa község lakosai jelentkezhettek három kategóriában: felsős tanulók, középiskolás diákok és felnőtt korosztály. A beérkezett alkotásokat értő zsűri bírálta el. Minden résztvevő emléklapot kap, az első három helyezett pedig mindkét pályázat mindhárom kategóriájában értékes jutalomban részesül.

Barangolás épített környezetünk világában - helytörténeti séta minden érdeklődőnek. Valkay Zoltán műépítész-helytörténész vezetésével szombaton 16 órakor ismét útnak indulnak az érdeklődők, hogy megismerjék Magyarkanizsa történetét, épített örökségét, a város szellemiségét és egykori jeles személyiségeit. Ebben az évben a séta a Postakerttől indul, ide várnak minden érdeklődőt. A Gesztenyafasoron régi polgári házakat figyelnek meg, megállnak a régi iskola épületénél, majd a kistemplomnál zárják a sétát.

VASÁRNAP

A község napjának dátumán, október 20-án, vasárnap 12.30 órakor a városháza dísztermében kerül sor Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadására. Ebben az évben a Pro Urbe érdemérmet dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai nyugalmazott állatorvos kapja. Köszönő oklevélben részesül Veselinov Ibolya horgosi óvodapedagógus, Cseszkó Károly magyarkanizsai táncpedagógus és Radivoj Veselinov horgosi közbiztonsági munkatárs. Pénzjutalommal együtt járó Juventus-Pro Urbe érdeméremben részesül az oromhegyesi Bognár Szabolcs, aki a kémia doktora. A művelődési programban fellép Szécsényi Hilda csellóművész, aki Magyarkanizsán született. A felsőfokú tanulmányait az Újvidéki Művészeti Akadémián végezte, ahol 2009-ben a művésztanári mester fokozatot is szerzett. Jelenleg Baján él és a Bajai Liszt Ferenc Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

A Halász-téren lévő emlékműnél 16.30 órakor megemlékezést és koszorúzást tartanak. Egykor itt állt egy földvár, ezért innen “eredeztetik” Magyarkanizsát a helybeliek. A műsorban közreműködik az Alapfokú Zeneiskola énekkara és tanári zenekara.

Örvényben címmel nyílik meg vasárnap 17 órakor a magyarkanizsai Sagmeister Laura önálló kiállítása a Dobó Tihamér Képtárban. Sagmeister Laura az Újvidéki Művészeti Akadémián végzett festészet szakon, majd Pécsett járt az ottani tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájába. Munkássága során több, mint 30 egyéni kiállítása volt Szerbiában és Magyarországon, de Belgiumban és Németországban is alkalma volt bemutatkozni. Különböző szakmai díjak és elismerések tulajdonosa, aki tavaly nyerte el a Forum Képzőművészeti Díját, mely apropóként szolgált az idei községnapi kiállításához. A kiállítást Valkay Zoltán műépítész nyitja meg, fellép Mezei Szilárd hegedűművész.

A községnapi ünnepi műsor zárja majd a négynapos rendezvénysorozatot vasárnap 18 órától a Művészetek Háza nagytermében, amellyel a szerb és a magyar népzene, néptánc előtt tisztelegnek. Magyarkanizsa vendége lesz a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Róna Néptáncegyesülete, amelynek egyik művészeti vezetője a horgosi származású Szécsi Viktória. Az est második felében Magyarkanizsa testvérvárosának, Svilajnacnak a művelődési-művészeti egyesülete, a Sinđelić mutatkozik be, és hozza el hagyományos táncait, zenei örökségét. Az estre a belépés díjtalan, de helyfoglalás ajánlott a Cnesa OMI telefonszámán (024 4 873 043) vagy az nterika@cnesa.rs e-mail címen.

A községnap mindegyik programjára díjtalan a belépés. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt Magyarkanizsán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta dr. Dubéczi Zoltánt, a Magyar Rektori Konferencia főtitkárát, akivel a szervezet soron következő üléséről tárgyalt, amely november 14-én és 15-én lesz Szabadkán és Újvidéken. A megbeszélésen mindketten elégedettségüknek adtak hangot amiatt, hogy a...
2024. OKTÓBER 15.
[ 18:27 ]
Beolvasás folyamatban