Vajdaság
Megtartották a XX. Pásztornapot Muzslyán
Betűméret:             

A muzslyai Rémusz hagyományápolók egyesülete immár huszadik alkalommal szervezte meg a Pásztornapot, amelynek az a célja, hogy megemlékezzenek a régi jószágtartók és -terelők tevékenységéről, hogy a fiataloknak legalább egy kis ízelítőt adjanak abból a régi világból, hogy tudják, kik voltak egykoron a kondások, juhászok, pásztorok, gulyások, csikósok és csordások.

Az idei rendezvényt Tóth Zoltán tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitotta meg, aki beszédében azt is kifejtette, mennyire értékesek ezek a hagyományápolást szorgalmazó események, melyet a tartományi illetékesek is támogatnak, nagyra becsülnek. A műsorban felléptek a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola Méhecskék kórusának tagjai, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME műkedvelői, a vegyes kórus és a citerazenekar, Tápai Emese kisciterás, Lele József citeraszólista és a Cickafark énekcsoport.

A jubiláris Pásztornapon 26 bográcsban rotyogott a birkapaprikás, de voltak, akik pásztorételekkel szálltak be a versenybe. A szakzsűri – a magyarkanizsai Szecsei Szilveszter, a tordai Farkas Éva és Farkas Ferenc, valamint a helybeli Takács András – elbírálása alapján a legízletesebb birkapaprikást Szőnyi László főzte, a legfinomabb pásztorételt pedig Csordás Julianna készítette. A zsűri az ételek mellett külön értékelte az asztalok dekorációit, így a végvári Vidám csapat standja bizonyult a legszebbnek.

A Pásztornap alkalmával a kancsikák, karikásostorok is előkerültek, rövid bemutató erejéig ezzel a terelőeszközzel is ismerkedhettek a jelenlevők. A jó hangulatot még csak fokozta Csóti Tibor muzsikája.

A hagyományápolók egyesületének női tagjai ingyen osztogatták a muzslyai lángost, a szakácsok pedig eladásra is készítettek a közkedvelt ételből, a birkapaprikásból.

A rendezvény este Pásztorbállal folytatódik.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

1956-ra emlékeztek Horgoson  - illusztráció
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) pénteken közzétette a 2022 és 2052 közötti időszakra vonatkozó népesség-előrejelzéseit. A közép-forgatókönyv szerint Szerbia népességa 2052-re 5.224.762 főre csökken, ami körülbelül 1,5 milliós visszaesést jelent a 2022-es adatokhoz képest. Az előrejelzések 32...
2024. OKTÓBER 18.
[ 16:08 ]
Góli Csilla, Szabadka alpolgármestere és Gyivánovity Dániel, a városi képviselő-testület elnöke pénteken összegezte az első 100 nap eredményeit a Vajdasági Magyar Szövetség székházában. A sajtótájékoztatón összefoglalták, milyen eredméyeket értek el július óta, illetve a jövőbeli tervekről is szót...
2024. OKTÓBER 18.
[ 14:17 ]
Ma ünnepelték meg a Ruma községhez tartozó Klenakon azt, hogy az Obedi-láp 150 éve számít védett területnek. A Vajdaság Erdői Közvállalat által szervezett ünnepségen jelen volt Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is, aki elmondta, hogy az elmúlt 150 év során, a politikai és társadalmi változások...
2024. OKTÓBER 18.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban