Vajdaság
1956-ra emlékeztek Horgoson 
Betűméret:             

Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek meg Horgoson.

1956-ban az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca végül elbukott. A véres következmények ellenére nem a kudarc, nem a sötétség, nem a hallgatás kapcsolódott 1956-hoz, hanem a szabadság, az igazságérzet, a hazaszeretet, egy nemzet közös szívdobbanása. Az 56-os hősök ebben való hite, a belé vetett reménye adott, és adhat példát és erőt azóta is a nemzet számára. A félelem, az elnyomás elviselhetetlen érzése ellen ki lehet állni, és ki is kell – hangzott el a kora esti rendezvényen.

Horgos határfalu, így rengeteg menekült érkezett a településre Magyarországról a szabadságharc leverése után. Erre egy emléktábla is emlékeztet a település központjában, amit minden évben megkoszorúznak alkalmi műsor kíséretében, amit az idén a Kárász Karolina Általános Iskola tanulói készítettek.

Az emlékmű talapzatához Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében Bolog György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke, Magyarkanizsa Község Önkormányzata képviseletében Fejsztámer Róbert és Kónya Róbert helyezett el koszorút. A Vajdasági Magyar Szövetség községi és helyi szervezetének nevében Samu Tibor és Vass Zoltán, Horgos Helyi Közösség képviseletében pedig Sors Róbert tanácselnök koszorúzta meg a horgosi ‘56-os emlékművet.

Ezt követően a művelődési házban ünnepi műsorra került sor. Tokkal-vonóval címmel ifjú népi vonósok közös népzenei lemezét mutatták be. A fiatal tehetségek Magyarkanizsa és Szabadka településein élnek, ők: Tillinkó Luca, Merkovity Anna, Kolozsi Anna, Radics Zara, Kovács Kristóf, Vucelity Dimitrije, Szalai Máté és Harmat Csongor, az oktatóik pedig: Csonka Ferenc, Kelemen Zsolt, Cseszák Zsombor és Borsodi Árpád.

A koncert elött Fejsztámer Róbert polgármester szólt a közönséghez. Elmondta, hogy volt már alkalma meghallgatni a CD anyagát, s beszédében Csonka Ferenc oktatót idézte, aki a lemez borítójára a következőket írta: „A sikeres oktatói tevékenységhez három alapvető feltételre van szükség, a tehetséges és szorgalmas diákra, a szakmailag felkészült pedagógusra, valamint a megfelelő családi háttérre”. A polgármester elmondta: úgy gondolja, de ezt élőben is hallani fogjuk, hogy a tehetségből nincs hiány.

- Úgyhogy a fiataloknak gratulálok, már sokadszor ahhoz a munkához, amit letettek az asztalra. Nem volt hiány jó pedagógusból sem, mert azért látszódik, hogy nagyon sok munka van abban, hogy ez a lemez úgy szóljon, hogy az a fülnek kellemes legyen, a szülőknek pedig polgármesterként is szeretném megköszönni mindazt a támogatást és a hátteret, amivel biztosították a fiataloknak, hogy ez a CD és egyáltalán ez a hanganyag elkészülhessen - fogalmazott Fejsztámer, majd reményét fejezte ki, hogy az ifjú, tehetséges zenészek tovább öregbítik Horgos, valamint Magyarkanizsa község hírnevét a népzene terén.

A koncert gyakorlatilag egy utazás volt, hisz a Kárpát-medence különböző vidékeiről szólaltattak meg autentikus muzsikát a fellépők a közönség nagy megelégedésére.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) pénteken közzétette a 2022 és 2052 közötti időszakra vonatkozó népesség-előrejelzéseit. A közép-forgatókönyv szerint Szerbia népességa 2052-re 5.224.762 főre csökken, ami körülbelül 1,5 milliós visszaesést jelent a 2022-es adatokhoz képest. Az előrejelzések 32...
2024. OKTÓBER 18.
[ 16:08 ]
Góli Csilla, Szabadka alpolgármestere és Gyivánovity Dániel, a városi képviselő-testület elnöke pénteken összegezte az első 100 nap eredményeit a Vajdasági Magyar Szövetség székházában. A sajtótájékoztatón összefoglalták, milyen eredméyeket értek el július óta, illetve a jövőbeli tervekről is szót...
2024. OKTÓBER 18.
[ 14:17 ]
Ma ünnepelték meg a Ruma községhez tartozó Klenakon azt, hogy az Obedi-láp 150 éve számít védett területnek. A Vajdaság Erdői Közvállalat által szervezett ünnepségen jelen volt Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is, aki elmondta, hogy az elmúlt 150 év során, a politikai és társadalmi változások...
2024. OKTÓBER 18.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban