Vajdaság
Magyarkanizsán átadták a község nyilvános elismeréseit 
Betűméret:             

Magyarkanizsa ma, október 20-án ünnepli a község napját, amikor is arra emlékeznek, hogy 1686-ban ezen a napon szabadult fel a környék a török uralom alól. Idén négy napig tartottak a helytörténeti-, művelődési- és sportprogramok, a fő esemény viszont a községi képviselő-testület díszülése volt, amelyen vasárnap délben kiosztották az önkormányzat nyilvános elismeréseit. Ünnepi beszédet .

A díszülésen Fejsztámer Róbert mondott ünnepi beszédet, aki egy rendkívüli bejelentéssel, az önkormányzat sikerének első hivatalos közlésével kezdte mondandóját:

- Magyarkanizsa község területén az IPA-Interreg Határon Átnyúló Program legutóbbi pályázati kiírásán 11 nyertes projektum született! 11 olyan nemzetközi program fog megvalósulni a következő három évben, amelyek hordozója vagy partnere az önkormányzatunk, községünk valamely intézménye, illetve civil szervezeteink. Mert a nemzetközi pályázatok terén szerzett eddigi tapasztalataink, a munkánk gyümölcse beérett: közösségünk aktív szereplői „felnőttek”, segítségünkkel megerősödtek annyira, hogy képesek nemcsak megtervezni, de végrehajtani is az ilyen, csöppet sem egyszerű projekteket. Sőt, az elmúlt pályázati körök azt bizonyítják, hogy a nemzetközi ellenőrzés az elszámolásokat is mindig csak dicsérettel illeti – mondta a polgármester, kiemelve, hogy ezért történhetett meg az a valóban példanélküli eset, hogy a Szociális Védelmi Szolgáltató Központ megszakítás nélkül immár a harmadik IPA-pályázatát nyerte meg.

- Önkormányzatunkra mindez elsősorban az előfinanszírozás pénzügyi terhét rója: éves költségvetésünk 45%-át kell a nyertes pályázatok elindítására fordítanunk és fedeznünk a kiadásokat mindaddig, míg az Európai Unió nem folyósítja támogatását. Felelős tervezéssel képesek leszünk rá, de szurkoljanak nekünk! - mondta Fejsztámer Róbert.

Hozzátette, amikor az ünnep pillanataiban számot vetünk és a terveinkről beszélünk, elengedhetetlen, hogy kiemelje a tartományi és országos képviseletünk fontosságát:

- Magyarkanizsa község eddigi és jövőbeni sikereinek kulcsa, hogy elképzeléseink, terveink a különböző politikai szinteken is támogatásra találjanak. Köszönöm a közösségünk igényeire való odafigyelést, eredményeink e nélkül nem jöhettek volna létre! - hangsúlyozta ünnepi beszédében a magyarkanizsai polgármester.

Szécsényi Hilda csellóművész lépett ezután a közönség elé, játékával emelve az ünnepség hangulatát, majd átadták a nyilvános elismeréseket.

A Pro Urbe Érdemérmet az idén dr. Bimbó Mihály nyugalmazott állatorvos, magyarkanizsai lakos kapta, aki 2000 óta részt vesz az önkormányzat munkájában. Községi képviselőként kezdte, majd 2005-től a községi képviselő-testület elnöke volt. 2008-ban alpolgármesterré választották. 2012-ben a választásokon listavezetőként bekerült a községi képviselő-testületbe és annak alelnöke lett. 2014-től két évig magyarkanizsai polgármester volt, majd a mandátuma lejártával 2016-tól 2020-ig képviselő-testületi tagként folytatta munkáját. A becsületes és elhivatott hozzáállás az élet minden területén jellemző dr. Bimbó Mihályra. A magyarkanizsai polgárokért, a közösség egészéért, a hagyományok és a kultúra ápolásáért, valamint a sport támogatása terén kifejtett tevékenységéért érdemes a Pro Urbe Érdemérem nyilvános elismerésre, hangzott el a méltatásában.

Köszönő oklevelet kapott Veselinov Ibolya óvodapedagógus, horgosi lakos. Több szervezet munkájában is aktívan vesz részt. Intézményvezetői tevékenységét számos díjjal ismerték el, igazgatósága idején kapta meg az óvoda a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Dr. Đorđe Natošević-elismerését, illetve Magyarkanizsa Község legrangosabb díját, a Pro Urbe Érdemérmet is. Az új helyzeteket kihívásként éli meg, izgalmat, új utakat és lehetőségeket keresve. Munkáját pozitív vezetői attitűd és innovatív beállítottság jellemzi.

Ugyancsak köszönő oklevelet kapott Cseszkó Károly táncpedagógus, magyarkanizsai lakos. 1984-ben 16, táncokat kedvelő fiatallal együtt megalapította a Bolero tánccsoportot, mellyel aktív munka, sok gyakorlás vette kezdetét, ami meghozta az eredményt is. A Bolero Művelődési Táncegyesület a vezetése alatt, megalakulása óta, közel 1000 fiatalt mozgatott meg a modern táncok területén, akik megannyi külföldi versenyre is eljutottak szerte Európában.

Szintén köszönő oklevélben részesült Radivoj Veselinov közbiztonsági munkatárs, horgosi lakos. 2015-óta a Menekült és Áttelepített Személyek Biztosi Hivatalának közbiztonsággal megbízott munkatársa. A migrációs válság ideje alatt, a Horgos számára különösen nehéz időszakban Radivoj Veselinov volt és a mai napig az az ember, akire minden polgár számíthatott, aki önzetlenül segített minden embernek, másrészt pedig kollégáival munkafeladatait nagyon szakszerűen látta el, amelyek sokszor nem voltak egyszerűek és biztonságosak. Egyik külön feladatuk volt az iskola és az óvoda, valamint az egészségház és a település központjának folyamatos ellenőrzése.

Juventus Pro Urbe érdeméremben részesült Bognár Szabolcs, a kémia doktora, oromhegyesi lakos. 2019. december 24. óta munkaviszonyban van az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának Kémia Tanszékén, ahol kutatói és oktatói szerepet tölt be. 2021. január 1-től kutatást végez egy, a Szerb Tudományos Alap által támogatott projekt keretein belül, melynek célja, hogy hazánk vizeit megvédje és újra tisztává varázsolja. Ennek keretében olyan technológiák kifejlesztésén dolgozott, melyek a Tisza és a Duna folyók vizeinek, valamint az ország vízi ökoszisztémájának fenntartását teszik lehetővé, és amelyek hozzájárulnak az itt élők életminőségének javításához is. Fontos számára a környezetvédelem, a szerves szennyező anyagok eltávolítása a vízi ökoszisztémából. 2022 májusában egy olyan kutatásban vett részt, melynek célja a magyarkanizsai gyógyfürdő vizének felhasználása a gyógyszer- és kozmetikai iparban.

Magyarkanizsa községnapi ünnepségsorozata vasárnap zárul. 17 órakor Örvényben címmel megnyílik Sagmeister Laura önálló kiállítása a Dobó Tihamér Képtárban, 18 órától pedig a Művészetek Háza nagytermében ünnepi műsort tartanak, amellyel a szerb és a magyar népzene, néptánc előtt tisztelegnek. Magyarkanizsa vendége lesz a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Róna Néptáncegyesülete, valamint bemutatkozik a község testvérvárosának, Svilajnacnak a művelődési-művészeti egyesülete.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

1956-ra emlékeztek Horgoson  - illusztráció
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
A szabadkai felső bíróság közölte, hogy 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el annak a 14 éves kiskorú fiúnak az esetében, aki tegnap megsebesítette osztálytársnőjét a helyi Széchenyi István Általános Iskolában. A fiatalkorúak bírája úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény szerint indokolt az előzetes...
2024. OKTÓBER 19.
[ 9:53 ]
A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában pénteken egy nyolcadikos diák megkéselte osztálytársnőjét számítástechnika órán. Legfrissebb információk szerint a késelésben megsérült kislány fizikailag jól van, szakszerű ellátásban részesül. "Az iskola az oktatási minisztérium utasításának megfelelően a...
2024. OKTÓBER 18.
[ 17:14 ]
Tragédiával végződött Bezdánban egy családi veszekedés. Apa és fia holttestét ma reggel találták meg. A Dnevnik napilap nem hivatalos információi szerint megalapozott a gyanú, hogy T. K. (1976) egy pisztolylövéssel agyonlőtte egyetlen fiát, a 20 éves D. K.-t, majd ugyanazzal a fegyverrel öngyilkosságot követett el. Az...
2024. OKTÓBER 18.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban