Vajdaság
Pályaalkalmassági vizsga továbbra is magyar nyelven
Betűméret:             

Továbbra is magyar nyelven zajlik majd a magyar anyanyelvű pedagógusjelöltek, illetve az oktatásban dolgozó más szakemberek pályaalkalmassági vizsgája. Ezt erősítette meg az az együttműködési szerződés, amelyet csütörtökön írt alá Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, és Snežana Sedlar, a tartományi foglalkoztatási szolgálat igazgatója.

Ez a vizsga a tanügyi dolgozók munkába állásakor kötelező. A megállapodás magába foglalja a magyar nyelvtudással rendelkező szakképzett pszichológusok bevonását, ami lehetővé teszi a jelöltek számára, hogy anyanyelvükön essenek át a felmérésen, emelte ki a sajtótájékoztatón Fremond Árpád.
„Ennek a megállapodásnak az aláírása jogalapot biztosít a magyar nyelvű oktatási intézményekben dolgozni kívánó jelöltek pszichológiai felméréséhez, ami egy lépés az egyenlőség, valamint a polgárok egyenlő jogérvényesítése irányába, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Ez a megállapodás egyértelműen meghatározza az aláíró felek kötelezettségeit és felelősségeit, külön hangsúlyt fektetve mindannyiunk kulcsszerepére abban, hogy a pszichológiai felmérést a magyar nemzeti közösség tagjainak igényeihez igazítsuk” – mondta Fremond Árpád.

Hozzátette, a magyar nyelven történő vizsga figyelembe veszi a magyar nyelvi és kulturális sajátosságokat, ami azért is fontos, mert jövendő tanáraink így jobban tudnak teljesíteni is.

Dr. Nenad Ivanišević kiemelte, hogy ennek az együttműködési szerződésnek a célja az, hogy minden polgár megfelelő módon tudja érvényesíteni a jogait. Hozzátette, értékelése szerint ez is azt bizonyítja, hogy történelmi csúcson vannak a szerb-magyar kapcsolatok.

A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére a pedagógusok pályaalkalmassági vizsgája 2012 óta egész Vajdaság területén magyar nyelven is megvalósítható. Célja, hogy kiküszöböljék azokat a nyelvi akadályokat, amelyekkel az iskoláskor előtti nevelési intézmények, általános és középiskolák foglalkoztatottjai, a magyar nemzeti közösség tagjai a a felmérés során szembesültek.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdték Kishegyesen a Kúlai út végét és az új vasútállomáshoz vezető hiányzó szakasz kiépítését. A verbászi kivitelező komoly munkagépeket felvonultatva kezdte meg a munkát. A beruházás elkészülte után szilárd burkolatú úton lesz Kishegyesről elérhető a vasútállomás, ami a falu központjától kevesebb, mint 3...
2024. OKTÓBER 24.
[ 15:16 ]
A szabadkai rendőrség őrizetbe vett egy 38 éves, bejelentett lakhellyel nem rendelkező férfit azzal a gyanúval, hogy aranyékszert, órát és készpénzt lopott, sőt, egy templomból is elvitte a dobozt, amibe az önkéntes adományokat gyűjtötték. A szabadkai rendőrség nyomozása eredménnyel járt és őrizetbe vették B. H.,...
2024. OKTÓBER 24.
[ 8:43 ]
Sörös Imre temerini mártír, ötvenhatos forradalmár 2018-ban felavatott mellszobra előtt emlékeztek a helyiek az október 23-i eseményekre. A jelenlevők a Dalárda férfikórussal közösen elénekelték a Himnuszt, majd Balogh Sándor felolvasta Csorba Béla Sörös Imréről szóló írását. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt és...
2024. OKTÓBER 23.
[ 22:48 ]
Beolvasás folyamatban