Vajdaság
Topolya: A világháború áldozataira emlékeztek
Betűméret:             

A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának támogatásával a Magyar Nemzeti Tanács felújította a topolyai Nyugati temetőben lévő emlékhelyet.

Több első és második világháborús síremlék is található a topolyai Nyugati temetőben. Az első világháború ideje alatt hadikórház működött a városban, innen többen nem térhettek haza. Rajtuk kívül itt nyugszik néhány olyan áldozat is, akik a Kishegyes és Topolya között 1918. október 25-én történt vonatbalesetben vesztették életüket. Ezért választották ezt a dátumot a megemlékezés időpontjaként, mondta Tomik Nimród történész.

A felújított, és az áldozatok névsorával ellátott emlékművet ft. mgr. Szakály József topolyai plébános szentelte meg. Szatmári Adrián, Topolya polgármestere elmondta, a Nyugati temetőben nagyon hányatott sorsa volt a síroknak az elmúlt időszakban. Felújításuk egyfajta tisztelgés a múltunk előtt.

„Ugyanakkor, arra sarkall bennünket ez a cselekedet, hogy mindig emlékezzünk arra és tartsuk szem előtt, hogy a béke mindenek felett áll, és a háború nem old meg semmit. Közösen arra kell törekednünk, hogy építsük a békés, közös együttélést és a jövőt, hogy a jelenben boldogan éljünk itt együtt", fogalmazott a polgármester.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke arról beszélt, hogy ezek a sírok arra is emlékeztetnek, hogy a népek közötti ellenségeskedést hátra hagyva a megbékélés útját kell követni.

Dr. Bíró Andor, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának igazgatója kiemelte: a haza, a nemzet és az állam fogalma mögött emberi közösségek állnak. Ezt követően Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a helyi önkormányzat és civil szervezetek képviselői helyezték el a koszorúikat.

Az első világháború kitörésekor 12.500-an laktak Topolyán, közülük mintegy 1.150-en vonultak be a magyar seregbe, ebből 463-an vesztették életüket a harcmezőn és nyugszanak idegen földben.

Az emléktábla felállítása és az emlékhely rendezése a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának támogatásával a topolyai önkormányzat és az MNT közreműködésével valósult meg.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdték Kishegyesen a Kúlai út végét és az új vasútállomáshoz vezető hiányzó szakasz kiépítését. A verbászi kivitelező komoly munkagépeket felvonultatva kezdte meg a munkát. A beruházás elkészülte után szilárd burkolatú úton lesz Kishegyesről elérhető a vasútállomás, ami a falu központjától kevesebb, mint 3...
2024. OKTÓBER 24.
[ 15:16 ]
A szabadkai rendőrség őrizetbe vett egy 38 éves, bejelentett lakhellyel nem rendelkező férfit azzal a gyanúval, hogy aranyékszert, órát és készpénzt lopott, sőt, egy templomból is elvitte a dobozt, amibe az önkéntes adományokat gyűjtötték. A szabadkai rendőrség nyomozása eredménnyel járt és őrizetbe vették B. H.,...
2024. OKTÓBER 24.
[ 8:43 ]
Sörös Imre temerini mártír, ötvenhatos forradalmár 2018-ban felavatott mellszobra előtt emlékeztek a helyiek az október 23-i eseményekre. A jelenlevők a Dalárda férfikórussal közösen elénekelték a Himnuszt, majd Balogh Sándor felolvasta Csorba Béla Sörös Imréről szóló írását. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt és...
2024. OKTÓBER 23.
[ 22:48 ]
Beolvasás folyamatban