Vajdaság
Nagy volt az érdeklődés a központi idegrendszeri szűrések iránt Zentán
Betűméret:             

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara tartott rendelést és szűrést október 24-e és 26-a között az Észak-Vajdaság területén élő, központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára Zentán.

A Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központban megrendezett tanácsadáson és szűrésen 42-en vettek részt Bogarasról, Tornyosról, Magyarkanizsáról, Tóthfaluból, Adorjánról, valamint Törökkanizsáról – nyilatkozta hírportálunknak Perpauer Attila, helyi koordinátor a szombaton tartott sajtótájékoztatón és hozzáfűzte, hogy fiatalok és idősek egyaránt jelentkeztek.

A koordinátor elmondta, hogy a közeljövőben a szórványban, Nagybecskereken is rendeznének egy hasonló szűrést és tanácsadást.

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központjának igazgatója elmondta, hogy a zentai tanácsadáson azoknak a személyeknek az állapotát mérték fel, akiknek sérült a központi idegrendszere, illetve sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban szenvednek, vagy sztrók utáni állapotban vannak.

Csuka Pál azt is elmondta, hogy a felmérést követően csoportokat állítanak össze és lehetőleg még idén, de legkésőbb 2025 januárjában egy háromhetes rehabilitációt tartanak majd Vajdaságban.

Az igazgató közölte továbbá, hogy Zentára is vissza szeretnék hozni ezeket az intenzív fejlesztéseket, ahogyan ezt már korábban is megtették.

Burány Hajnalka, Zenta polgármestere örömének adott hangot annak kapcsán, hogy ezeket a felméréseket ismét Zentán rendezték meg.

A felméréseket Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábort Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően, a Szekeres László Alapítvány szervezésében tartották meg, de a zentai helyi önkormányzat is támogatta azokat.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A délután folyamán súlyos közlekedési baleset történt Bácsföldvárnál, az Óbecse felé vezető hídon. A 192_rs az Instagramon közölt fotókat az esetről. A felvételek alapján egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött frontálisan, a balesetben az autó eleje a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. A baleset...
2024. OKTÓBER 26.
[ 17:14 ]
A bejelentések szerint a gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakaszán az első utasok november 24-től utazhatnak majd. A Deutsche Bahn, vagyis Németország állami vasúttársasága és a Szerbiai Vasutak minden szükséges tesztelést elvégzett, és a vasútvonal teljesen biztonságos a közlekedésre – emelte ki Jelena...
2024. OKTÓBER 26.
[ 9:11 ]
A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának támogatásával a Magyar Nemzeti Tanács felújította a topolyai Nyugati temetőben lévő emlékhelyet. Több első és második világháborús síremlék is található a topolyai Nyugati temetőben. Az első világháború ideje alatt...
2024. OKTÓBER 25.
[ 20:30 ]
Beolvasás folyamatban