Vajdaság
Palicson kezdődött a magyar köztársasági elnök első szerbiai hivatalos látogatása
Betűméret:             

Dr. Pásztor Bálint vasárnap a kora esti órákban Palicson fogadta dr. Sulyok Tamást, Magyarország köztársasági elnökét, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába.

Isten hozta köztársasági elnök úr! - írta közösségi oldalán a VMSZ elnöke.

Közlése szerint a vajdasági magyar közösség helyzetéről, eredményeiről, célkitűzéseiről, illetve a VMSZ önkormányzati, tartományi és köztársasági politizálásáról, valamint a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt.

A közös sajtótájékoztatójukon dr. Pásztor Bálint kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy a köztársasági elnök Palicson kezdte szerbiai látogatását, hiszen ez azt fejezi ki, hogy fontosnak tartja a magyar-magyar kapcsolatokat.

A VMSZ elnöke kiemelte azt is, hogy 11 évvel ezelőtt létrejött a szerb-magyar történelmi megbékélés, amikor az akkori köztársasági elnökök közösen hajtottak fejet Csúrogon, ahol hétfőn jelen lesz a mostani magyar és szerb államfő is.

Előremutató megbeszélésnek nevezte a találkozót dr. Sulyok Tamás.

„Szerbiában, azon belül is Vajdaságban jelentős számú magyar él, ezért is tartottam fontosnak, hogy a hétfői belgrádi hivatalos találkozóim előtt a vajdasági magyarok érdekképviseleti szerveinek vezetőivel is egyeztessek” - fejezte ki köszönetét a szívélyes vendéglátásért a tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, azt tapasztalta, hogy a VMSZ aktív és megkerülhetetlen tényezője a magyar-szerb kapcsolatrendszernek, aminek köszönhetően a vajdasági magyar közösség évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsülésnek örvend Szerbiában, és a magyarság szerzett jogai nem szenvedtek, és nem szenvednek csorbát.

„Ennek is köszönhetően Magyarországról Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekintünk” – nyomatékosította dr. Sulyok Tamás.

A magyar köztársasági elnököt hétfőn reggel Aleksandar Vučić szerb államfő fogadja, majd a két ország elnöke négyszemközti tárgyalást folytat. Ezt követően megtartják Szerbia és Magyarország delegációinak plenáris ülését. A délelőtt folyamán közös sajtótájékoztatóra is sor kerül.

Dr. Sulyok Tamás szerbiai látogatása során Miloš Vučević szerb miniszterelnökkel is egyeztet, valamint találkozik Ana Brnabićtyal, a szerb köztársasági parlament elnökével is.

Aleksandar Vučić és dr. Sulyok Tamás hétfőn délután megkoszorúzza a Csúrogon emelt emlékművet, majd ugyanezt megteszik a Topalov raktár helyén kialakított emlékmúzeumban is. A két államfő részt vesz a felújított zsablyai Havas Boldogasszony katolikus templom felszentelésén is. A csúrogi és a zsablyai eseményeken a vajdasági magyarság képviselői is jelen lesznek.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A délután folyamán súlyos közlekedési baleset történt Bácsföldvárnál, az Óbecse felé vezető hídon. A 192_rs az Instagramon közölt fotókat az esetről. A felvételek alapján egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött frontálisan, a balesetben az autó eleje a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. A baleset...
2024. OKTÓBER 26.
[ 17:14 ]
A bejelentések szerint a gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakaszán az első utasok november 24-től utazhatnak majd. A Deutsche Bahn, vagyis Németország állami vasúttársasága és a Szerbiai Vasutak minden szükséges tesztelést elvégzett, és a vasútvonal teljesen biztonságos a közlekedésre – emelte ki Jelena...
2024. OKTÓBER 26.
[ 9:11 ]
A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának támogatásával a Magyar Nemzeti Tanács felújította a topolyai Nyugati temetőben lévő emlékhelyet. Több első és második világháborús síremlék is található a topolyai Nyugati temetőben. Az első világháború ideje alatt...
2024. OKTÓBER 25.
[ 20:30 ]
Beolvasás folyamatban