Választások 2023
A tüntető diákok megkezdték Belgrád 24 órás blokádját a vélt választási csalás elleni tiltakozásul
Betűméret:             

Fiatalok vonultak Belgrád belvárosának utcáira pénteken délben, hogy ellehetetlenítsék a forgalmat, tiltakozásul a december 17-ei előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a főként egyetemistákból álló tömeg 24 órás blokádot hirdetett a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak is otthont adó belvárosi utcában annak érdekében, hogy rákényszerítse a tárcát, vizsgálja felül a választási eredményeket. A tervek szerint a fiatalokhoz szombat délben a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjai és szimpatizánsai is csatlakoznak.

A tüntetők sátrakat és büféket állítottak a minisztériumhoz vezető utakra, ezzel is jelezve, hogy nem kívánnak elmozdulni a helyükről, írja az MTI.

A tiltakozók legfőbb követelése, hogy a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ellenőrizze a választói névjegyzéket, hogy kiderüljön, vannak-e rajta fiktív szavazók, vagyis a névjegyzék tartalmazza-e elhunytak vagy tartósan külföldön élők neveit. A felülvizsgálatra a tüntetők szerint azért van szükség, mert úgy vélik, a december 17-i választáson ezeket a fiktív szavazatokat a kormányzó Szerb Haladó Párt kapta, megnyerve ezzel a választást minden szinten.

A pénteki tüntetés résztvevői szerint az ellenzéki politikusoknak nem kellene elfogadniuk a választás eredményeit, és nem lenne szabad átvenniük a megbízóleveleiket, mert azzal legitimálják a választási folyamatot.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pad
2023. DECEMBER 29. [ 20:13 ]

Legyünk reálisak! A legfőbb ellenzéki párt 23%-ot kapott. Azt akár hogy is számoljuk, kevés a kormányzáshoz. Azt, hogy a névjegyzékben vannak-e elhunytak, nem tudom megmondani, de előfordulhat. Az viszont teljesen biztos, hogy vannak rajta olyanok, akik tartósan külföldön élnek. Csak őket mi alapján törölnék? Nem jelentkeztek ki a lakcímükről, állampolgárságuk valószínűleg megvan még. Mivel több párt is delegált választási megfigyelőket, nehéz lenne kamu szavazókkal csalni. Ők egyszerűen csak nem vettek részt a választásokon, ezzel csökkentve a részvételi arányt. De ha még volt is valami szabálytalanság, a 46-23 arány így is sokatmondó.


Este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyek azokon a településeken, ahol meg kellett ismételni a december 17-i köztársasági parlamenti, tartományi képviselőházi és önkormányzati választásokat. Sajtójelentések szerint a részvételi arány ma feleannyi volt, mint december 17-én. A választásokat azokon a szavazóhelyeken...
2023. DECEMBER 30.
[ 20:48 ]
Valamivel 12 óra után kezdődött a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjainak és szimpatizánsainak tüntetése Belgrádban, amit a december 17-i választások után kialakult válság miatt hívtak életre. Csatlakoztak hozzájuk azok az egyetemi hallgatók is, akik tegnap délben kezdték meg 24 órás...
2023. DECEMBER 30.
[ 15:47 ]
A december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt ma megismétlik 35 szavazóhelyen az előrehozott parlamenti választást, öt helyen a tartományi, három helyen pedig a belgrádi önkormányzati választást. A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció bojkottálja a mai szavazást. A baloldali ellenzék napok...
2023. DECEMBER 30.
[ 8:37 ]
Beolvasás folyamatban