Választások 2023
A RIK elvetette a Szerbia az erőszak ellen koalíciónak a választások megsemmisítésére vonatkozó beadványát
Betűméret:             

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elutasította a Szerbia az erőszak ellen koalíciónak a választás megsemmisítésére vonatkozó beadványát, mivel – mint mondták – ennek a koalíciónak a belgrádi választási listája nem jogosult kérelmet benyújtani a RIK-hez.

Mint a napirendi pont előterjesztője, Marko Janković, a köztársasági választási bizottság alelnöke elmondta, ezt a beadványt a belgrádi lista meghatalmazottai nyújtották be a városi választási bizottsághoz, amely illetéktelennek nyilvánítva magát, a RIK-hez küldte döntésre, írja a Beta.

Janković hozzátette, a koalíció a bizottság hatáskörébe tartozó valamennyi helyen a szavazás megsemmisítését kérte arra hivatkozva, hogy a választásokon durva szabálysértések történtek, és az egész választás törvénytelen volt.

Hozzátette, hogy a Szerbia az erőszak ellen fellebbezést nyújtott be a belgrádi legfelsőbb bírósághoz is, amely megalapozatlanként elutasította azt, valamint kimondta, a városi választási bizottság valóban nem illetékes az ügyben.

Rodoljub Šabić, korábbi adatvédelmi biztos, a bizottság tagja szerint arra bizonyítékok vannak, hogy az olyan lakcímekre, ahol egyébként 4-5 ember él, 50 szavazót is bejelentettek, az ezzel kapcsolatos szabálytalanságok kivizsgálása és a választások megsemmisítése viszont igenis a városi választási bizottság illetékessége. Ennek ellenére a Köztársasági Választási Bizottság szavazattöbbséggel elvetette a kifogásokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyek azokon a településeken, ahol meg kellett ismételni a december 17-i köztársasági parlamenti, tartományi képviselőházi és önkormányzati választásokat. Sajtójelentések szerint a részvételi arány ma feleannyi volt, mint december 17-én. A választásokat azokon a szavazóhelyeken...
2023. DECEMBER 30.
[ 20:48 ]
Valamivel 12 óra után kezdődött a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjainak és szimpatizánsainak tüntetése Belgrádban, amit a december 17-i választások után kialakult válság miatt hívtak életre. Csatlakoztak hozzájuk azok az egyetemi hallgatók is, akik tegnap délben kezdték meg 24 órás...
2023. DECEMBER 30.
[ 15:47 ]
A december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt ma megismétlik 35 szavazóhelyen az előrehozott parlamenti választást, öt helyen a tartományi, három helyen pedig a belgrádi önkormányzati választást. A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció bojkottálja a mai szavazást. A baloldali ellenzék napok...
2023. DECEMBER 30.
[ 8:37 ]
Beolvasás folyamatban