Választások 2023
Ismét tüntettek Belgrádban: A ProGlashoz csatlakoztak az egyetemisták és az ellenzék is
Betűméret:             

Valamivel 12 óra után kezdődött a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjainak és szimpatizánsainak tüntetése Belgrádban, amit a december 17-i választások után kialakult válság miatt hívtak életre.

Csatlakoztak hozzájuk azok az egyetemi hallgatók is, akik tegnap délben kezdték meg 24 órás sztrájkjukat, és sátrakban töltötték az éjszakát a belvárosban.

Bejelentések szerint az esemény díszvendége és szónoka Rade Šerbedžija, az egykori jugoszláv térség legendás színésze lett volna, azonban betegségre hivatkozva lemondta szereplését. Felszólaltak többek között a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció és a NADA koalíció képviselői, valamint egyetemisták és egyetemi tanárok is. Röviden szólt a jelenlévőkhöz Marinika Tepić is, aki már tizenharmadik napja tart éhségsztrájkot, írja az Euronews Serbia. Tepić elmondta, a választásokat meg kell semmisíteni. A Szabadság és Igazságosság Pártja alelnökét ezt követően kórházba szállították, tájékoztatott a párt.

A szónoklatokat követően a tömeg elindult a főváros utcáin. Elhaladtak a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) épülete előtt, majd az Alkotmánybíróság elé mentek, ahol még néhányan felszólaltak, majd valamivel 15 óra előtt elkezdett feloszlani a tömeg.

A ProGlas civil kezdeményezés képviselői megismételték korábbi követelésüket, vagyis, hogy írjanak ki új köztársasági, tartományi és helyhatósági választásokat. Hangsúlyozták, hogy támogatják az egyetemistákat, s elítélik az intézmények elleni támadásokat, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyek azokon a településeken, ahol meg kellett ismételni a december 17-i köztársasági parlamenti, tartományi képviselőházi és önkormányzati választásokat. Sajtójelentések szerint a részvételi arány ma feleannyi volt, mint december 17-én. A választásokat azokon a szavazóhelyeken...
2023. DECEMBER 30.
[ 20:48 ]
A december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt ma megismétlik 35 szavazóhelyen az előrehozott parlamenti választást, öt helyen a tartományi, három helyen pedig a belgrádi önkormányzati választást. A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció bojkottálja a mai szavazást. A baloldali ellenzék napok...
2023. DECEMBER 30.
[ 8:37 ]
Pénteken este megkezdődött Belgrádban a Szerbia az erőszak ellen koalíció köré tömörült ellenzék tizenkettedik tiltakozása az állítólagos választási csalás, valamint a december 17-én tartott parlamenti és helyhatósági választásokkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt. A polgárok a Köztársasági Választási...
2023. DECEMBER 29.
[ 19:39 ]
Beolvasás folyamatban